Blog

Blog

Memòria Històrica

Crònica de l’homenatge a Miquel Grau: 39 anys de…

El Casal Popular Tio Cuc celebrà a Alacant, el passat dissabte 1 d'octubre, un nou Homenatge a Miquel Grau, en record del 39è aniversari del seu assassinat per part del feixisme. Un nou homenatge, que el Casal Popular Tio Cuc organitza des de 2011, ple d'emoció i convicció, amor i lluita, memòria i futur, car al Casal no sabem fer les coses d'una altra manera.

Fins a la Plaça dels Cavalls, el lloc on va ser atacat Miquel Grau i la resta de companyes del Moviment Comunista mentre penjaven cartells de la Diada del 9 d'Octubre, s'acostaren més dun centenar de persones, amigues i companyes, que un any més renovaren el seu compromís amb la memòria, la dignitat i la lluita que representa la figura de Miquel Grau. Enguany, l'Homenatge serví també per a mostrar com la cultura popular continua ben viva a la nostra ciutat, de la mà de Corball, Colla de Cultura Popular de l'Alacantí, fundada recentment i que estrenà una dansa de bastonets creada expressament per a l'ocasió amb la base musical de l'antifeixista «Cançó dels partisans». Igual que en anys passats els Nanos del Raval Roig o la Muixeranga d'Alacant acompanyaren el record a Miquel Grau, enguany la Colla Corball demostrà la creativitat i riquesa de la cultura popular d'Alacant.

Per la seua banda, els parlaments de Majo Domènech, en nom del Casal Popular Tio Cuc, i del músic i periodista Miquel Ramos, un dels responsables del web www.crimenesdeodio.info/ca/, incidiren en el caràcter criminal del feixisme i en la tolerància, quan no relació directa, de les estructures estatals des de la transició fins els nostres dies. En aquest sentit, tant Domènech com Ramos volgueren recordar també la resta de víctimes del feixisme i de l'odi, i en especial aquelles assassinades a Alacant, com ara Lyssa, transsexual assassinada el 2015, i el músic de carrer eslovè assassinat el 2001 i del qual encara hui desconeguem la identitat. Finalment, el Casal Popular Tio Cuc encoratjà totes les assistents no a tornar a la plaça en octubre de 2017, sinó a mobilitzar-se en el proper any, participar en totes aquelles xarrades, reunions, manifestacions, concerts, festes, assemblees, concentracions i conferències que s'organitzen en els propers 365 dies, continuant d'aquesta manera el treball que Miquel Grau no pogué continuar i que els seus assassins volgueren donar per acabat per a totes nosaltres.

Però l'Homenatge a Miquel Grau no es plenà només de denúncies i de records; també ho féu d'emotivitat. Vicent Torrent, cantant d'Al Tall, volgué sumar-se a l'Homenatge popular i es desplaçà fins a Alacant per a estar present a la plaça. Vicent explicà com van composar la cançó «A Miquel Grau», i com la cantaren per primera vegada a l'Aplec del Puig de 1977, pocs dies després de la mort de Miquel Grau i dels incidents protagonitzats per la policia mentre les masses d'Alacant traslladaven el seu taüt pels carrers de la ciutat. Vicent interpretà «A Miquel Grau» enmig d'un silenci corprès, i provocà una allau d'aplaudiments emocionades, que continuaren amb la interpretació de la Muixeranga i la penjada de la placa commemorativa. Una placa que el Casal Popular Tio Cuc col·loca amb amor i perseverança cada any, a l'igual que neteja cada dia que apareix embrutat el plafó que va instal·lar l'Ajuntament d'Alacant a la mateixa plaça.

L'Homenatge a Miquel Grau, finalment, recorregué el centre de la ciutat en forma de cercavila, al so combatiu de les xaramites i tabals, fins arribar al local del Casal Popular Tio Cuc, des d'on ja s'està preparant la propera activitat per al dissabte 22 d'octubre, el cinquè aniversari del Casal amb un munt d'activitats al llarg de tot el dia per a menuts, joves i grans.
Memòria Històrica

Miquel Grau: 39 anys de memòria, un futur de…

Una vegada més, i ja en van sis, el Casal Popular Tio Cuc tornem a convocar l'Homenatge a Miquel Grau. En aquesta ocasió serà el dissabte 1 d'octubre, a partir de les 19:00 a la Plaça dels Cavalls d'Alacant. Enguany, a més del parlament del propi Casal, que realitzarà la nostra companya Majo Domènech, ens acompanyaran el periodista i músic Miquel Ramos, impulsor del projecte http://crimenesdeodio.info/ca/ i el també el músic Vicent Torrent, que amb el seu grup Al Tall enregistrà l'any 1979 la cançó "A Miquel Grau", convertida en tot un himne sentimental per aquelles persones que lluitem per la memòria de les víctimes del feixisme.

L'Homentage a Miquel Grau comptarà també amb la participació de les Colles de Dolçainers i Tabaleters El Cocó, d'Alacant, i Estrela Roja, de Benimaclet. I, a més a més, amb la presentació pública d'un nou col·lectiu de cultura popular creat a la nostra comarca. Després de diversos mesos d'assajos, reunions, tallers i convivències, l'Homentage a Miquel Grau serà l'estrena de Corball, Colla de Cultura Popular de l'Alacantí, que ballarà diverses danses de bastonets.

En finalitzar l'Homenatge a Miquel Grau, i tal i com ve sent habitual des de 2011, el Casal Popular Tio Cuc ha organitzat una cercavila des de la Plaça dels Cavalls, uns dels símbols de la memòria antifeixista de la ciutat, fins al propi Casal, l'espai de lluita, treball i fraternitat que alçàrem tot just fa cinc anys.

Us esperem!

cartell_miquel_grau_menut
Memòria Històrica

El Casal Popular Tio Cuc demana a l’Ajuntament d’Alacant…

Hui dimarts 24 de maig, el Casal Popular Tio Cuc hem entrat pel registre de l'Ajuntament la següent proposta al voltant del necessari reconeixement institucional a la revista El Tio Cuc i al seu editor i principal redactor, Josep Coloma i Pellicer. Aquesta proposta amplia la que ja vam fer el passat 8 d'abril, i de la qual encara no hem rebut resposta.

La revista satítica El Tio Cuc es va publicar en Alacant entre els anys 1914 i 1936. Va ser, en el seu temps, una de les publicacions més populars i de major tiratge en Alacant i els seus personatges, coneguts i reconeguts per les classes populars de la ciutat.

El primer número de la revista que es conserva a l'Arxiu Municipal correspon a l'any 1916, celebrant-se enguany el centenari d'aquest primer número conservat per la institució municipal. A més, el seu editor i principal redactor, Josep Coloma i Pellicer, va faltar el 1936, acomplint-se aquest mateix any el 80è aniversari del seu traspàs.

En motiu d'aquestes efemèrides, el Casal Popular Tio Cuc ha realitzat o té previst realitzar les següents activitats:
Xarrada: Cent anys d'El Tio Cuc, història d'una revista alacantina, satírica i popular. A càrrec de l'investigador i periodista Manuel Lillo Usechi.
Exposició de les còpies d'alguns dels números més significatius de la revista, al nostre local i al Festival Alacant Desperta.
Divulgació mitjançant diverses plataformes d'Internet d'exemplars digitalitzats d'El Tio Cuc

Entenem que, a banda de la modesta intervenció que el Casal Popular Tio Cuc va a realitzar, l'Ajuntament d'Alacant té la capacitat per tal de plantejar algunes activitats que commemoren, reconeguen i divulguen la importància per a la nostra ciutat tant de la revista El Tio Cuc com del seu editor Josep Coloma i Pellicer.

Per tot això, SOL·LICITEM a l'Ajuntament d'Alacant:
Dedicatòria d'un carrer de la ciutat a Josep Coloma i Pellicer
Dedicatòria d'un carrer de la ciutat a la Revista El Tio Cuc
Entenem que, en virtut del compliment de la Llei de Memòria Històrica, els carrers o places apropiades per a la dedicatòria a Josep Coloma i a la revista El Tio Cuc serien aquelles que actualment honoren feixistes i colpistes.
Cultura Popular

Crònica de la participació del Tio Cuc a Alacant…

El passat cap de setmana el Casal Popular Tio Cuc aportàrem al Festival Alacant Desperta un tastet de la nostra energia i estima per la cultura popular. Estem encantades d'haver participat en aquesta iniciativa popular, de base, participativa, horitzontal, que pretén mostrar tota la creativitat i vitalitat existents a la ciutat, que ofereix una magnífica alternativa d'oci i lleure a menuts, joves i grans, i que ha utilitzat i reivindicat un espai públic com el Tossal i el Castell de Sant Ferran. Ho vam passar molt bé i ens vam divertir a cabassos.

Divendres de vesprada inauguràrem una exposició d'antics números d'El Tio Cuc, que va romandre a la zona d'arts escèniques els tres dies del Festival. Divendres de nit traslladàrem al Tossal el taller de balls populars que normalment realitzem al Casal; durant una hora, ballàrem i ensenyàrem a ballar unes quantes jotes.

Dissabte de vesprada iniciàrem el Taller de Ball de Bastonets, que tindrà la seua continuació el proper dissabte 28 a les 11:00 al Casal Popular Tio Cuc. Des de les 17:00 un grupet començarem amb els assajos, per a mostrar 3 balls diferents dalt de l'escenari. Però com entenem la cultura popular com una manifestació viva, en la qual no existeixen espectadors ni intèrprets, passàrem a realitzar un taller on ensenyàrem diverses evolucions a menuts i grans, en un ambient molt agradable i festiu.

Ens trobem el proper dissabte 28 per a continuar avançant en el Taller de Ball de Bastonets

IMG_20160521_203009_-1582561312

IMG-20160521-WA0013

IMG-20160521-WA0017
Cultura Popular

El Casal Popular Tio Cuc participarà del festival Alacant…

El proper cap de setmana Alacant viurà una nova edició de l'Alacant Desperta, un festival creatiu i participatiu sorgit des del moviment popular i on s'estan involucrant milers de persones amb l'únic interès de mostrar el seu art. Podeu trobar més informació aquí https://alacantdesperta2016.wordpress.com/  

Des del Casal Popular Tio Cuc, fa molts mesos, vam decidir participar i aportar la nostra visió de la cultura. Així, durant tot el cap de setmana exposarem diferents números de la revista El Tio Cuc.

El divendres traslladarem el taller de danses populars des del Casal fins al festival, per a compartir les jotes, malaguenyes, scottish, masurques, i el que ens vinga de gust. Serà de 22:00 a 23:00 en la zona 2.  

El dissabte realitzarem un altre taller, concretament de ball de bastonets, de la mà de Miquel Flores i la seua extraordinària perseverància en defensa de la cultura popular. Serà a les 18:35 també en la zona 2.

  Si voleu participar, sigueu puntuals ja que els horaris són ajustats, i pugeu fins el Tossal amb calma perquè serà difícil, si no impossible, aparcar.

cartell alacant desperta

programa arts escèniques
Cultura Popular

Tallers de ball de bastonets a Alacant

El Casal Popular Tio Cuc continua treballant per la cultura popular durant el mes de maig, en aquesta ocasió organitzant tallers de balls de bastonets a la ciutat. El dissabte 21 de maig, emmarcat en les activitats del festival Alacant Desperta, ens trobarem al Castell de Sant Ferran des de les 18.30h. La següent setmana, ho farem amb una activitat de matí al Casal. Per a més informació, podeu contactar com sempre al correu casalpopularalacant@gmail.com, així com al telèfon 677 58 66 53.

BASTONERETS-face
Llengua

Montserrat Roig, identitat nacional i de gènere

L'‪#‎abrilTioCuc‬ encara no s'ha aturat! El pròxim divendres 29 d'abril a les 20.00h la professora M. Àngels Francés ens parlarà de la identitat nacional i de gènere a l'obra de Montserrat Roig. Un acte que el Casal Popular Tio Cuc vol emmarcar dins la iniciativa que des de Som Països Catalans i la Xarxa de Casals i Ateneus reconeix el treball de la periodista i escriptora en el 70é aniversari del seu naixement i 25é de la seua mort.


M. Àngels Francés Díez és doctora en Filologia Catalana i llicenciada en Filologia Anglesa. Destaquen entre els seus treballs vinculats a la figura de Monstserrat Roig els dos monogràfics "Feminisme i literatura: L'hora violeta, de Montserrat Roig" (Tarragona, Arola, 2010) i "Montserrat Roig: feminisme, testimoni i memòria" (Barcelona, Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2012). Actualment treballa com a professora contractada doctora al Departament de Filologia Catalana de la Universitat d'Alacant, on imparteix docència en matèria de Literatura Catalana Contemporània i Literatura Infantil i Juvenil, entre d’altres.


xarrada montserrat roig
Cultura Popular

ACPV organitza autobusos per anar a València el 23…

Acció Cultural del País Valencià, la nit de Sant Jordi el 23 d'abril, després de la tradicional manifestació commemorativa del 25 d'abril, celebrarà a València un gran homenatge a la cultura resistent valenciana. Serà a la plaça de bous de la ciutat. La Festa per la Cultura comptarà amb la participació d'una llarguíssima llista de cantants, grups de música i de cultura popular, que en els propers dies anirem fent pública. Serà un reconeixement als grups i persones que durant 20 anys han mantingut la vitalitat de la nostra llengua i cultura, i l'expressió en veu alta de la nostra voluntat de guanyar nous espais per a la llengua i la cultura. Acpv de l'Alacantí us ofereix totes les facilitats que podem perquè acudiu a València en aquesta data. En aquest sentit estem mirant d'organitzar un viatge amb autobús d'anada i tornada a València. Si t'interessa, faria falta que contactes amb Acpv el més aviat possible i reserves les teues places. Segons aquestes reserves concretarem la ruta comarcal que farà l'autobús així com el preu del viatge. Quants més siguem més senzill, més barat i més divertit ens eixirà anar a València. Telefona al 965205667 de dilluns a divendres de 10.00 a 13:00 hores, o envia un correu a casaldalacant@acpv.cat no més tard del 15 d'abril. Podeu Comprar les entrades de l'espectacle directament en aquest web.   23A-ACPV-1200x600-1
Memòria Històrica

El Casal Popular Tio Cuc sol·licita a l’Ajuntament d’Alacant…

La revista satítica El Tio Cuc es va publicar en Alacant entre els anys 1914 i 1936. Va ser, en el seu temps, una de les publicacions més populars i de major tiratge en Alacant i els seus personatges, coneguts i reconeguts per les classes populars de la ciutat.

El primer número de la revista que es conserva a l'Arxiu Municipal correspon a l'any 1916, celebrant-se enguany el centenari d'aquest primer número conservat per la institució municipal. A més, el seu editor i principal redactor, Josep Coloma i Pellicer, va faltar el 1936, acomplint-se aquest mateix any el 80è aniversari del seu traspàs.

En motiu d'aquestes efemèrides, el Casal Popular Tio Cuc ha realitzat o té previst realitzar les següents activitats:

Xarrada: Cent anys d'El Tio Cuc, història d'una revista alacantina, satírica i popular. A càrrec de l'investigador i periodista Manuel Lillo Usechi.

Exposició de les còpies d'alguns dels números més significatius de la revista, al nostre local.

Divulgació mitjançant diverses plataformes d'Internet d'exemplars digitalitzats d'El Tio Cuc (http://en.calameo.com/accounts/4664825).

Entenem que, a banda de la modesta intervenció que el Casal Popular Tio Cuc va a realitzar, l'Ajuntament d'Alacant té la capacitat per tal de plantejar algunes activitats que commemoren, reconeguen i divulguen la importància per a la nostra ciutat tant de la revista El Tio Cuc com del seu editor Josep Coloma i Pellicer.

Per tot això, SOL·LICITEM a l'Ajuntament d'Alacant:

Investigació dels possibles llocs de la ciutat on es trobava la redacció d'El Tio Cuc, per a col·locar una placa commemorativa i realitzar un acte de reconeixement a la revista.

Reconeixement institucional a la figura de Josep Coloma i Pellicer

Realització d'una exposició amb els exemplars originals que l'Ajuntament d'Alacant conserva en l'Arxiu Municipal.

Realització d'una investigació per tal de completar, siga en paper o en format digital, la col·lecció dels exemplars originals que l'Ajuntament d'Alacant conserva en l'Arxiu Municipal.

Atentament, Casal Popular Tio Cuc d'Alacant Alacant, 8 d'abril de 2016
Llengua

Passejant per Planisses amb Enric Valor

El pròxim diumenge 10 d'abril el Casal Popular Tio Cuc organitza una activitat per donar a conéixer la vida i l'obra de l'escriptor i periodista Enric Valor, una de les figures més emblemàtiques de la literatura valenciana del segle XX.

La ruta valoriana, que estarà guiada pel doctor de la Universitat d'Alacant i membre de la Unitat per l'Educació Multilingüe, Vicent Brotons, pretén ser un repàs pels indrets més significatius vinculats a la vida d'Enric Valor i, al temps, un acostament a la seua obra.

Per participar d'aquesta activitat, s'haurà de portar un calcer adequat, aigua i es recomana capell o gorra. Per una millor comprensió de les diferents lectures al llarg de la ruta, també es recomana legir la contalla "Contalles de la boira", que es troba en Narracions perennes, d'Enric Valor (Edic. Tàndem). És d'aquesta breu narració d'on ixen la major part dels textos de l'itinerari.

Cartell-ruta-valoriana