Premis Cuquet-Cucat

Els premis cuquet-cucat tenen, per una banda, l'objectiu de reconèixer la tasca de col·lectius o persones que han destacat per la seua defensa del valencià (premi cuquet), i d'altra, denunciar el maltractament de la nostra llengua per part de persones o administracions (premi cucat). Enguany podeu escollir la vostra candidatura preferida per al premi Cuquet. A més d'aquest premi, i del ja habitual premi Cucat (que enguany entreguem a la cadena de supermercats Carrefour), enguany entregarem un premi addicional: el "Premi Cuquet Honorífic" a títol pòstum al periodista Ismael Belda, que ens va deixar fa poques setmanes.

Ajuda'ns a escollir els teus candidats preferits per al premi Cuquet:

 1. Marca la teua opció per al premi Cuquet i el premi Cucat
 2. Introdueix la teua adreça electrònica, envia el teu vot i el codi alfanumèric (captcha) que es mostra abans d'enviar el teu vot.
 3. El termini de votacions acabarà el 9 d'octubre a les 23.59h. Qualsevol votació que arribe més tard no podrà ser comptabilitzada.

  PREMI CUQUET HONORÍFIC:

  dr_flèming width=

  Ismael Belda

  Candidatura: L'alacantí Ismael López Belda era, com se sol dir, un periodista de raça. Tenaç en les paraules i rigorós en les investigacions, va treballar en publicacions com El Temps, El periódico, 20 minutos i, darrerament, en El Mundo. A més de periodista, López Belda va resultar ser poeta, defensor de la valencianitat del sud i un gran apassionat de la ciutat d'Alacant. Part de la seua activitat es basava en situar la ciutat al mapa del País Valencià i redescobrir-la des de dins, en donen bona mostra les rutes que feia per la capital de l'Alacantí o les publicacions referides a les comarques del sud com Del fosc al blanc - 25 Anys de Democràcia Municipal al Campello (2004) o Silenci interior (2004) que recorria la Marina. Un passejador incansable que, com diu Manuel Lillo "divulgava els secrets dels racons d’Alacant més recòndits. Aquells que només són descoberts pels qui més s’estimen la ciutat".

   
   

  CANDIDATS AL PREMI CUQUET:

  dr_flèming width=

  Farmàcia Dr. Flèming de Sant vicent

  Candidatura:  La farmàcia Dr. Fleming de Sant Vicent del Raspeig, regentada per Maria Josep Sanchis Boronat, és un exemple del bon ús de la llengua en el petit comerç. El valencià llueix amb total normalitat tant en la retolació de l'establiment, l'aparador, les xarxes socials i l'atenció al públic. A pesar que Sant Vicent és un poble valencianoparlant la presència de la llengua en l'àmbit públic cada vegada és més restringida, per aquest motiu, comerços com la farmàcia del carrer Dr. Fleming són un element indispensable per a a la normalització lingüística.

   
   
   
   

  hort

  Hort Comunitari de Carolines

  Candidatura: L'Hort Comunitari de Carolines va obrir les seues portes fa gairebé 10 anys. En aquest temps ha esdevingut veritable projecte popular, que resisteix l'especul·lació que ha alienat els nostres barris en els darrers anys, i que s'esforça per esdevindre un espai de trobada per als veïns i veïnes del barri. L'Hort dona cabuda a una gran varietat d'activitats culturals, des del cinema d'estiu, fins a la castanyada popular de pasqua o les fogueres populars i combatives. De fet, ha estat el lloc de celebració dels Premis Cuqet-Cucat fins a aquest any.

  Des dels seus inicis, l'Hort Comunitari de Carolines ha vetlar per fer servir el valencià ben sovint, tant al material de difusió que editen, les seues xarxes socials i la llengua que fan servir a les activitats que organitzen.

   
   

  kalinord

  Foguera Plaça Ruperto Chapí

  Candidatura: La Foguera de la Plaça Ruperto Chapí sempre ha tingut una estreta relació amb la figura del Tio Cuc, no en va, una de les portades més conegudes de la publicació es correspon amb un dels monuments d'aquesta Foguera a mitjans del segle passat. Enguany la foguera ha fet una aposta pel valencià, tant en la desfilada del ninot, on van repartir gairebé un miler de reproduccions del setmanari "El Tio Cuc", com en el seu llibret, que s'incorpora a la llista de llibrets festers en la nostra llengua a Alacant. Per aquest motiu aquesta Foguera s'uneix a la nostra llista de candidats!

   
   
   

  El termini de votació ha acabat, moltes gràcies per participar!

    
    
   

  GUANYADORS DEL PREMI CUCAT:

  kalinord

  Cadena de supermercats Carrefour

  Enguany s'atorga el premi Cucat a aquesta cadena de supermercats per la falta d'ús de la nostra llengua als seus comerços del País Valencià. La cadena multinacional és una de les poques que encara s'encabota en ometre sistemàticament el valencià de l'etiquetatge dels seus productes, la retolació de les seues tendes i les comunicacions comercials. Aquest rebuig cap al català els fa mereixedors del premi Cucat 2018.