Racó multimèdia del Tio Cuc

Multitudinari i emotiu homenatge a Miquel Grau

«Fa 38 anys que et van assassinar. No sé si tinc el dret, si puc escriure't aquestes línies. No et vaig conèixer, de fet encara faltava molt perquè jo nasqués quan tu vas morir. Quan et van segar la vida a colp de feixisme. Però, saps una cosa? De vegades, quan menys ho espere, els carrers d'Alacant em parlen. Em parlen en llengua estimada i em parlen de tu. I, de sobte, com una visió dolcíssima, te'm dibuixes nítid, proper. Et veig com et veié Alacant, somrient per la Rambla, seriós al Mercat, divertit al Postiguet. Se'm dibuixa la teua alegria, la teua alegria invicta. T'imagine enamorat, conscient, ple de vida.»

Amb aquestes paraules Úrsula iniciava, aquest passat dissabte 3 d'octubre de 2015, l'homenatge que les treballadores d'Alacant a través del Casal Popular Tio Cuc li retem, des de fa cinc anys, al nostre Miquel Grau. Després vingué la cançó de Tomàs De los Santos; els versos de Vicent Andrés Estellés i Joan Margarit en les veus d'Elena i Irene; la denúncia d'Alfonso, en nom del Casal Popular Tio Cuc, advertint el caràcter feixista de l'assassinat de Miquel Grau, i recordant la necessitat de continuar mobilitzant-nos per la seua memòria i veritat; la música festiva de la Colla de Dolçainers i Tabaleters El Cocó; la contextualització de Marià Sánchez Soler, assenyalant les desenes de joves assassinats durant la Transició pel feixisme o la Policia per tal d'impedir el creixement de les posicions rupturistes; la col·locació, i ja en van cinc, de la placa que li posa el nom de Miquel Grau a la Plaça dels Cavalls; i la Muixeranga d'Alacant, creixent cada dia i revitalitzant la cultura popular del sud valencià en el seu primer aniversari.

I més, perquè Octubre és mes de celebració per a Alacant, la del quart aniversari del Casal Popular Tio Cuc, 1460 dies treballant per la llengua, la cultura popular i la memòria històrica. Desenes de persones que, en cercavila, uneixen la Plaça de Miquel Grau amb el carrer Sant Leandre. El passat que és present amb el present que és futur. I rialles, i abraçades, i un mos i un glop compartit, i la música dolça, tendra, emotiva, de Tomàs de los Santos. I la nit, i l'endemà, que torna a ser de lluita i d'amor.

Vídeo resum dels actes celebrats a Sant Vicent del Raspeig en motiu del 25 d'Abril, diada del País Valencià, amb La Cívica - Escola Valenciana, l'Aixama, el Rentonar, Sequet però Sanet i el Casal Popular Tio Cuc.
Música i Lletra: El Diluvi.
L'Escletxa - Alegria

Video resum de la quarta edició del sopar d'hivern. El sopar d'hivern és una data ja consolidada al calendari del Tio Cuc on gaudim d'una nit de cant improvisat, balls, sopar, begudes de la terra, bona música i millor companyia, la de totes les que feu possible la fita. Una data on es viu la cultura popular de la manera més propera possible, creant-la entre tots. L'efemèride també coincidí amb els 4 anys de la primera aparició a escena del Diluvi a qui, com sempre, li hem d'agrair que ens faça possible la nit de cant improvisat.

Vídeo resum del quart homenatge a Miquel Grau a la Plaça dels Cavalls d'Alacant i la celebració del 3r aniversari del Casal Popular Tio Cuc.

Camina amb nosaltres cap a Itaca. Fes-te soci/a del Casal Popular Tio Cuc

Actes per la diada del 25 d'Abril a la Plaça del Mercat Central d'Alacant organitzats per la Comissió Migjorn. 26/04/2014

Alacant, bandera clara de la llibertat.
Matí de mar i més mar (vent i més vent enramat)
Alacant, bandera clara foradada d'una alegre i viva sal.
Alacant de peix, horitzó de punys invictes. De fermesa.
(Vicent Andrés i Estellés)

T'he vist nàixer amb llum càlida, i amb la son d'estar despert Deixant-me l'amargor i la boca seca, amb l'arena del teu desert. Fer un cafè al balcó mirant la plaça i els transeünts del mercat central, gaudint del matí de la vila, amb el teu somriure i guirigall.

Et vaig conèixer passejant pels carrers blancs de Sant Roc, respirant tots junts la brisa dolça, pintada per les flors dels balcons. Parlant d'història (Parlant) amb els vells arbres que et donen l'encant, allà on crema el sol cap al migdia, pels vells carrers d'Alacant.

Matí de mar i més mar vent i més vent enramat Alacant bandera clara foradada, d'una alegre i viva sal. Alacant de peix, horitzó de punys invictes. Alacant de fermesa, Bandera Clara de la llibertat.

Anant de banda a banda de la costa, amb un lent caminar, t'he gaudit amb alegria, oasi de palmeres abraçant la mar. M'has donat frescor a la vesprada, quan ella m'estava esperant, compartint el sabor d'una cervesa, amb les fosques nits d'Alacant.

Matí de mar i més mar vent i més vent enramat (...)

He recolzat el cap, sense manies al caliu tou dels seus pits t'hem escoltat trista queixar-te, d'aquelles bombes, d'aquells crits. He recorregut sense pressa el camí del seu ventre al seus turmells. t'hem pujat per les muralles, fins al més alt dels teus castells.

M'he notat l'arrapada esgarrifada de les ungles del seu goig, t'hem sentit plorar el maig del 38, amb els carrers pintats de roig. He escoltat la veu suau del plaer, amb el seu crit ple d'espant i el vol del Savoia [SM 79], embrutant el clar cel d'Alacant

Matí de mar i més mar vent i més vent enramat (...) (bis)

Lletra: Andreu Ferre
Música: El Diluvi [ www.eldiluvi.cat | www.eldiluvi.bandcamp.com ]
Enregistrada als estudis El sótano de Castalla.
Mesclada per Manolo Miralles.

Il·lustració per: Maria Mira Perceval-Graells [ www.percevalgraels.com ]

Orxata Sound System amb el #lipdubalacant

Vídeo promocional del LIP-DUP que tindrà lloc a Alacant el 22 de juny a les 16.45 hores
Música: El Diluvi
Organitza: Casal Popular Tio Cuc

Allò que val és la consciència
de no ser res si no s'és poble.
I tu, greument, has escollit.
Després del teu silenci estricte,
camines decididament.

Vicent Andrés i Estellés

Alacant es solidaritza amb el Casal Popular Tio Cuc després de l'atac feixita que va rebre durant la matinada del 2 de febrer.

Acuació del grup alacantí "La caixa de gel" a l'acte de commemoració del 25 d'Abril a Alacant, al 2012.

Parlament de benvinguda en la commemoració del 25 d'Abril a Alacant celebrada a la plaça del Mercat d'Alacant el dia 28 d'abril de 2012.

Muixeranga de cloenda en la commemoració del 25 d'Abril a Alacant celebrada a la plaça del Mercat d'Alacant el dia 28 d'abril de 2012.

Parlament del Casal Popular Tio Cuc en la commemoració del 25 d'Abril a Alacant celebrada a la plaça del Mercat d'Alacant el dia 28 d'abril de 2012.

Parlament d'Enric Pellin.

Parlament d'Escola Valenciana en la commemoració del 25 d'Abril a Alacant celebrada a la plaça del Mercat d'Alacant el dia 28 d'abril de 2012.